Dit is de tool die je nodig hebt voor planning & control

Als je een eigen bedrijf hebt, dan kan het voorkomen dat de planning en communicatie binnen het bedrijf slecht loopt. Dit kan bijvoorbeeld komen door teveel personeel of weinig planning control. Dit is natuurlijk niet handig als je wilt uitgroeien tot een groot bedrijf. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar manieren waarop je de communicatie en planning binnen het bedrijf kunt verbeteren.

De PDCA cyclus, wereld bekend

Heb je wel eens gehoord van PDCA cyclus? Deze wordt erg vaak door bedrijven gebruikt. Het is een cyclus om je projecten te verbeteren en goed te laten aflopen. Dit is dan ook perfect voor bedrijven met meerdere tegelijk lopende projecten. Als je meerdere projecten in een keer moet uitvoeren, kan het voorkomen dat het door elkaar gaat. Hierdoor ontstaat veel verwarring bij jou als eigenaar, maar ook bij het personeel kan dit verwarrend zijn. Dit wil je niet hebben, en daarom is het handig om te kijken naar de PDCA cyclus.

Wat houdt de PDCA cyclus in?

De planning en control cyclus staat voor plan-do-check-act. Deze stappen kun je goed gebruiken binnen het bedrijf. Het is namelijk altijd belangrijk om te beginnen met plannen. Plannen is een van de belangrijkste delen van het project. Zorg er voor dat er niets mis gaat tijdens het plannen. Als dit wel het geval is, dan kan het voorkomen dat je enige problemen ervaart. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat doe je bij Do?

Als je de planning hebt afgerond en klaar bent om te beginnen, dan kun je beginnen aan het project. Maak het project zorgvuldig af en hou je aan de planning. Zo voorkom je verwarring bij je zelf, maar ook bij het personeel. Het is belangrijk om het project zorgvuldig uit te voeren. Hierdoor blijft alles netjes, en is het ook nog eens overzichtelijk.

Wat houdt Check in?

Zoals je ziet, dien je na het maken van je project je project te controleren. Als je zelf aan het project hebt gewerkt, is het belangrijk om dit over te laten aan iemand anders. Die kan jou dan nog de juiste tips geven, waardoor je sneller kunt handelen. Wil je toch zelf het project controleren? Dan is dat ook zeker mogelijk! Het blijft wel belangrijk om altijd om tips te vragen. Zo weet je zelf ook later hoe je het straks beter kunt regelen of doen!

Act

Bij act ga je terugkijken op het project. Wat zijn de verbeterpunten en hoe kun je het de volgende keer beter doen. Dit kun je zelf invullen, maar het is ook handig om dit over te laten aan het personeel. Het personeel kan jou namelijk ook tips geven om het de volgende keer beter te doen! Wil je nou voorkomen dat je project een flop wordt? Dan is het erg handig om samen met het personeel te beslissen. Hierdoor weet je zeker dat het een goed idee is, waardoor je optimaal kunt genieten van het juiste project.