Waarom jij productiemedewerker moet worden

Het werk van een productiemedewerker is een speciale tak van sport en daarom slechts weggelegd voor een selecte groep mensen. Ben je benieuwd of jij past binnen het profiel van een productiemedewerker, wil je weten wat een productiemedewerker doet en waarom je een productiemedewerker zou moeten worden? Lees dan snel verder voor alles wat je wil weten over het werk van een productiemedewerker.

Wat een productiemedewerker doet

Als productiemedewerker maak je een belangrijk onderdeel uit van het productieproces van een specifiek product. Je hebt met name uitvoerende en ondersteunende taken die een bijdrage leveren aan de productie en/of bewerking van een specifiek product. Je voert met name taken uit zoals het instellen van machines, het werken aan de lopende band of het uitvoeren van werkzaamheden in het magazijn. De precieze werkzaamheden die je uitvoert, variëren per sector waarin je werkzaam bent en zelfs per te produceren product. De meest voorkomende taken die je uitvoert als productiemedewerker zijn:

 • Het instellen, bedienen en controleren van machines;
 • Het handmatig sorteren, in elkaar zetten of verpakken van producten;
 • Het uitvoeren van controles op het gebied van kwaliteit;
 • Het verzamelen van orders in het magazijn;
 • Het aanvullen van de voorraad in het magazijn;
 • Het afwerken van producten;
 • Het stickeren van producten;
 • Het doen van lopende band werkzaamheden.

Je taken als productiemedewerker hebben een routinematig karakter. Het helpt als je dit leuk vindt. Daarnaast is het belangrijk dat je als productiemedewerker:

 • Goed kunt samenwerken met een team;
 • Goed zelfstandig kunt werken;
 • Nauwkeurig en gestructureerd werkt;
 • Geconcentreerd herhalende werkzaamheden kunt uitvoeren voor een lange periode.Waar een productiemedewerker werkt

Een productiemedewerker kan overal werken waar producten gemaakt worden. Hierbij kun je denken aan werkplekken zoals logistieke afdelingen, product afdelingen of fabrieken. Afhankelijk van de precieze sector waar je als productiemedewerker aan de slag gaat, is het nodig om bepaalde certificaten te behalen en specifieke trainingen te volgen. Meestal zijn dit trainingen op het gebied van veiligheid en hygiëne, zoals het volgen van een opleiding op het gebied van VCA of HACCP. De meest voorkomende branches waar productiemedewerkers werkzaam zijn, zijn de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de metaalindustrie.

Waarom jij productiemedewerker wil worden

Als productiemedewerker doe je actief werk, waardoor je lekker in beweging blijft. Dit is goed voor je lichamelijke gezondheid. Daarnaast werk je als productiemedewerker vaak in gezellige ploegen. Als productiemedewerker is het verder vaak belangrijk om bepaalde trainingen en cursussen te volgen, die meestal vergoed worden door de werkgever. De behaalde trainingen en cursussen geven je gelijk de mogelijkheid om door te groeien naar een hogere functie. Als productiemedewerker kun je een heel goed salaris verdienen zonder dat je een hoge opleiding gevolgd hebt, omdat je vaak op onregelmatige tijden werkt en hiervoor toeslagen ontvangt. Een ander leuk voordeel van het werken als productiemedewerker is dat je in aanraking komt met de nieuwste technologieën en software. Als je dat wil, kun je hier veel over leren en daardoor doorgroeien, bijvoorbeeld naar een functie van procesoperator. Wil jij aan de slag als productiemedewerker of procesoperator? Bekijk dan snel de productiemedewerker vacatures en de procesoperator vacatures.