Alle ins en outs over ledverlichting

AR111 led

Dit artikel gaat over de ins en outs van ledverlichting. Steeds meer traditionele lampen worden vervangen door ledlampen. We gaan hier in op de ledtechnologie, vervolgens de kosten en we sluiten af met de vormen van ledlampen.

Ledtechnologie

De letter ‘d’ van led staat voor diode. Dat is een elektronische component die voor de gelijkrichting van stroom wordt gebruikt. De letters ‘le’ staan voor light emitting oftewel lichtuitzendend. Een led is een diode die licht uitzendt als er een stroom doorgaat in de richting die mogelijk is. Het is kleine en solide component. Omdat die elektronisch is, verbruikt een led weinig stroom en met een lage voedingsspanning. Je kunt een led niet zomaar aansluiten op het lichtnet. Daarvoor dient een trafo te worden gebruikt, die de spanning verlaagt. Alhoewel de lichtopbrengst van leds door de jaren is verbeterd, heb je er voor de meeste verlichtingstoepassingen veel van nodig. Desondanks blijft het stroomverbruik van een ledlamp erg laag. De leds gaan bovendien erg lang mee.

AR111 led

Kosten

Ledlampen zijn niet goedkoop. Maar een ledlamp is een goede investering vanwege het al genoemde lage stroomverbruik en de lange levensduur. Bovendien hoeft een ledlamp niet te worden vervangen, als er op een gegeven moment een led kapot gaat. Door de vele andere leds van een lamp merk je amper het verschil. Met andere woorden, de uitgave aan een ledlamp verdien je terug. Bovendien lever je met de vervanging van een traditionele lamp door een ledlamp een bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Vormen

Omdat leds zo klein zijn, kunnen ledlampen in vele vormen worden gemaakt. Om te voorkomen dat mensen armaturen moeten gaan vervangen als ze ledlampen willen gaan gebruiken, worden ledlampen gemaakt, die qua vorm een een-op-een vervanging zijn van een traditionele lamp. Dat geldt niet alleen voor allerlei gloeilampen, zoals de overbekende peer, maar ook tl-lampen en halogeenverlichting. Zo kan een AR111 halogeenspot zonder problemen door een AR111 led worden vervangen. Een AR111 led heeft als bijkomend voordeel, dat die niet heet wordt.