Hoe werkt een hottub

kleine-hottub

Een hottub of een jacuzzi is iets wat steeds meer mensen in hun achtertuin hebben staan. Het is een mooi gezicht en het is een heerlijke toevoeging om goed te kunnen ontspannen en relaxen. Ook is een hottub of jacuzzi heerlijk om in op te warmen op koude herfst of winterdagen. Maar de hottub is ook heerlijk om in de zomer in te zonnen. Maar hoe werkt een hottub nou eigenlijk?

Het principe

Het principe is erg simpel, een hottub kun je eigenlijk zien als een houtgestookte jacuzzi. De hottub wordt verwarmd door opgestookt hout in een interne of externe kachel. Dit hout steek je aan en laat je ongeveer voor 1,5 uur branden, dan is het water lekker op temperatuur en klaar voor gebruik! Dit is een simpelere manier die ook beter is voor het milieu en die er lekker natuurlijk uitziet. Dit is de manier hoe de eerste hottubs opgewarmd werden voor gebruik. Het heeft iets weg van een openhaard waar je omheen kan zitten en waar ook warmte vanaf komt. Deze ‘openhaard’ zit dan weliswaar niet in open lucht, maar in water waardoor niet de lucht maar het water opgewarmd wordt.

Het kan ook elektrisch

Als je andere features in je hottub zou willen zoals bijvoorbeeld bubbels, is er wel stroom nodig om dit te kunnen realiseren. De houtgestookte hottub zou ook volledig elektrisch kunnen werken, en dan komt er dus geen hout aan te pas, alleen stroom. Deze stroom gaat via leidingen naar de heater en deze warmt het water op. Dit is dus in feite een makkelijkere manier, waar je zelf minder moeite voor hoeft te doen, aangezien je alleen op een knopje hoeft te drukken om het water op te laten warmen en geen hout hoeft aan te vullen en aan te steken.

Tekst 10: