Zaai- en stekpluggen

Zaai- en Stekpluggen zijn in alle soorten en maten te koop en als je wilt kun je ze ook zelf maken. Een zaai- of stekplug gebruik je om een kweek mee te beginnen zodat je zaaiingen opkomen. Je kunt ze vaak in los kopen in de vorm van een vierkant of rond bakje of stekplaten/blokken van een bepaalde afmeting geheel kant en klaar.

Zodra je zaaiing is opgekomen en er een jong plantje met wortels gegroeid is, kan je ze met de stekplug en al verpotten. Let wel goed op dat de stekplug na het verpotten de eerste paar dagen goed nat is anders trekt de aarde al het vocht uit de stekplug en droogt je stek mee in.

Kopen of zelf maken?

Wil je een stekplug zelf maken, dan heb je aarde, een krant en wat handigheid nodig. Van de krant vouw je bakjes die je vult met potgrond. Het papier vergaat vanzelf en de wortels zullen zich er dan een weeg doorheen banen.

Kant en klaar stekpluggen zijn over het algemeen niet duur en als je niet zo handig bent en wat tijd wilt besparen, is het dan ook zeker aan te raden om gewoon de kant en klare stekpluggen te kopen. Daarnaast zijn kant en klare stekpluggen vaak voorzien van de juiste additieven en in de juiste verhouding waardoor je zaaiingen sneller ontkiemen.